wtorek, 30 maja 2023

Ciasteczka czekoladowo kokosowe.

 


Dziś przepis na ciasteczka czekoladowe z dodatkiem wiórek kokosowych. 
Zrobiłam je na bazie ciastek czekoladowych, które są już na blogu. Bardzo lubię 
te ciasteczka i chciałam je trochę urozmaicić. Wyszły oczywiście bardzo smaczne, 
ale chyba jednak pierwotna wersja wygrywa smakiem. 
Na pewno będę jeszcze kombinować z dodatkami. 
Z podanych składników zrobiłam 40 ciasteczek. 

Składniki:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1/2 szklanki oleju
2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g. czekolady mlecznej 
6 łyżek wiórek kokosowych

Wykonanie:
Czekoladę pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać olej i jeszcze chwilę miksować 
na wolnych obrotach.
Następnie wsypać obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 
Zmiksować do połączenia składników, najlepiej hakami bo ciasto będzie gęste. 
Pod koniec zagnieść ręką. Dodać pokrojoną czekoladę i ponownie zagnieść. 


Dłonie można zwilżyć olejem. Odrywać po kawałku ciasta, formować kulki 
wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. 


Ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.


Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 15-17 minut. 


Po upieczeniu, ciasteczka zostawić na blaszce do wystudzenia, ponieważ ciepłe 
będą miękkie. 
Ściągać z blaszki dopiero gdy wystygną. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz