wtorek, 25 kwietnia 2023

Murzynek z frużeliną wiśniową.

 


Zwykły prosty murzynek w trochę innym wydaniu. Wymyśliłam sobie, 
że na wierzch wyłożę frużelinę wiśniową i przykryję ją okruchami ciasta. 
Wyszło naprawdę pysznie. Bardzo polecam to ciasto, szybko się robi, jest wilgotne 
i długo pozostaje świeże. 


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka 
1 szklanka mleka 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł 

Frużelina wiśniowa:
450 g. wiśni mrożonych 
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody 

Wykonanie:
Składniki suche wsypać do miski i wymieszać.


Dodać jajka, mleko, olej i powidła. 


Ponownie wszystko wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły. 
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. 
Boki wysmarować masłem i posypać mąką.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45-50 minut.


W międzyczasie przygotować frużelinę. 
Zamrożone wiśnie przełożyć do rondelka, wsypać cukier 
i zostawić na 15-20 minut. 


Następnie podgrzewać na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając, 
aż wiśnie puszczą sok.


Zagotować. W filiżance wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Wlać do wiśni. 
Gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje. 
Następnie wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. 


Wierzch ciasta ściąć ostrym nożem i pokruszyć. 


Na ciasto wyłożyć frużelinę, a następnie pokruszone wcześniej ciasto. 
Lekko docisnąć. 








1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń