czwartek, 13 kwietnia 2023

Ciasteczka Florentynki.

 


Florentynki to chrupiące ciasteczka przygotowane z ziaren, lub bakalii. 
Uwierzcie, że są przepyszne. Dodatkowo przygotujecie je dosłownie w kilka chwil. 
Sprawdźcie jakie to proste. 
Z podanych składników zrobiłam 17 ciastek. 
Inspiracja, Pysznie czy przepysznie.

Składniki:
1 jajko
4 łyżki cukru
200 g. słonecznika
50 g. pestek dyni 
30 g. sezamu
100 g. płatków migdałów 

Wykonanie:
Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. 


Wsypać słonecznik, dynię,sezam i płatki migdałów. 


Wszystko wymieszać łyżką. 


Tak przygotowaną masę wykładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Spłaszczać i formować okrągłe ciastka. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni 10-15 minut, 
do zarumienienia. 
Moje ciastka piekły się 13 minut. 


Ciasteczka wystudzić i dopiero wtedy ściągać z blaszki, ciepłe będą się rozpadać. 






Przepis w Waszym wykonaniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz