czwartek, 6 kwietnia 2023

Sałatka z kalafiorem i rzodkiewką.

 



Sałatka z kilku składników. W roli głównej kalafior, do tego jajka, trochę warzyw
 i sos czosnkowy. Pycha. 
Myślę, że taką sałatkę możecie podać na świąteczny stół. 
Bardzo lubię takie sałatki, natomiast mój mąż nie koniecznie. Piszę to dlatego, 
że tym razem jadł i chwalił :) 
To co, spróbujcie? 


Składniki:
1 mały kalafior
6 rzodkiewek
3 jajka
2 ogórki konserwowe
10 pomidorków koktajlowych
szczypiorek

Sos:
2 pełne łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz 

Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. 

Jajka ugotować na twardo.
Obrać i pokroić na ósemki. 

Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry. Ogórki również pokroić w plastry. 
Pomidory umyć i pokroić na połówki. 

Wszystkie składniki ułożyć na półmisku. 
Najpierw kalafior, podzielić go na małe różyczki.


Następnie jajka, rzodkiewkę, ogórki i pomidorki.


Majonez i jogurt przełożyć do miseczki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, 
sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Warzywa na półmisku polać przygotowanym sosem. Wierzch posypać szczypiorkiem. 






2 komentarze:

  1. No proszę, a właśnie córka mówiła, że ma kalafiora i czy można z niego zrobić coś świątecznego. Jak widać - można! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń