czwartek, 14 lipca 2022

Zupa z fasolki szparagowej

 


Zupa z fasolki szparagowej, to jedna z moich ulubionych zup. 
Najlepiej smakuje ze świeżej fasolki. Czyli właśnie teraz, latem. 
Zupę zrobiłam na wywarze drobiowym i zaciągnęłam śmietaną z odrobiną mąki. 
Mąkę można pominąć. Wystarczy zabielić zupę samą śmietaną. 


Składniki:
2 litry wody
1 ćwiartka z kurczaka 
3 liście laurowe
5-7 kulek ziela angielskiego
kilkanaście ziarenek pieprzu 
1 gałązka lubczyku 
1 duża marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
mały kawałek pora 
450 g. fasolki szparagowej
450 g. ziemniaków (4-5 średnich sztuk)
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 
1 łyżka posiekanego koperku 
1/3 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka mąki (niekoniecznie)
sól, pieprz 

Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać wodą. Dodać liście laurowe ziele angielskie, lubczyk i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu z lekko 
uchyloną pokrywką, około godzinę. 
W międzyczasie ściągnąć szumowiny i dodać pełną łyżeczkę soli. 

Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. 
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. 
Por umyć i pokroić w półplasterki.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Z gotującego się wywaru wyłowić mięso i resztę składników. 
Można przecedzić przez sitko. 

Do czystego wywaru dodać utarte warzywa, por i fasolkę. 


Gotować 5-10 minut i dodać ziemniaki. Gotować jeszcze 15 minut 
do miękkości warzyw. 
Śmietankę wymieszać z mąką. Wlać do zupy. 
Można to zrobić przez sitko, wtedy mamy pewność, że nie będzie grudek. 
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek.








2 komentarze:

  1. Super zupka, u mnie na blogu podobna, ale dodałam jeszcze kalafiora :-) Zapraszam

    OdpowiedzUsuń