sobota, 2 kwietnia 2022

Kotleciki drobiowo warzywne z piekarnika.

 



Pyszne kotleciki, które można zrobić na obiad, ale sprawdzą się też jako przekąska. 
Miękkie, soczyste i delikatne. Nie są smażone na tłuszczu, tylko pieczone 
w piekarniku.  Posmakują dorosłym i dzieciom. 
Takie kotleciki to dobry sposób na przemycenie warzyw i myślę
tu nie tylko o dzieciach. Mój mąż, na przykład jest bardzo oporny 
jeśli chodzi o jedzenie warzyw, a kotleciki zjadł i nawet pochwalił, że dobre :) 

Z podanych składników zrobiłam 7 niedużych kotlecików. 


Składniki:
300 g. piersi z kurczaka
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki odsączone kukurydzy
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Piersi pokroić w drobną kostkę. 


Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystko przełożyć do miski. 
Dodać kukurydzę, zieleninę, majonez, jajko, kaszę mannę i przyprawy. 


Wszystko razem wymieszać. Następnie nabierać łyżką i formować kotleciki.
Dobrze jest moczyć dłonie w wodzie, wtedy łatwiej formować kotleciki, 
bo nie kleją się do rąk. 

Gotowe kotlety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 30 minut.




Kotleciki w Waszym wykonaniu :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz