Dziś mam dla Was przepis na smaczne ciasto. Biszkopt nasączony kawą, banany, 
krem mascarpone, a na wierzchu kakao. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. 
Koniecznie musicie spróbować. Nam bardzo smakowało. 
Piekłam w tortownicy 24 cm. 
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
Krem mascarpone:
500 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
Nasączenie:
1/4 szklanki wody
1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
2-3 banany
kakao do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. 
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. 
Kiedy piana będzie gęsta, dodać żółtka. 
Miksować jeszcze chwilę. Na koniec przesiać obie mąki i kakao. 
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25 minut.
Kawę i cukier wsypać do gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. 
Śmietankę ubić, kiedy będzie gęsta dodać cukier puder i mascarpone. 
Zmiksować na jednolity, gęsty krem. 
Przestudzony biszkopt nasączyć kawą. 
Następnie ułożyć banany pokrojone w plasterki.
Na to wyłożyć krem mascarpone. 
Wierzch posypać kakao. 
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. 
Najlepiej smakuje na drugi dzień. 
To ciasto zostało hitem maja na Smakerze.
Dziękuję wszystkim czytelnikom ❤️















 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz