poniedziałek, 14 marca 2022

Tarta ze szpinakiem.

 


Delikatnie kruche ciasto i pyszne nadzienie z dwoma rodzajami sera i szpinakiem. 
Oto pyszna tarta. Uczta dla wielbicieli szpinaku. 
Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, ale też jako przekąska dla gości. 
Sprawdźcie przepis i do dzieła:) 

Składniki:
Ciasto kruche:
200 g. mąki pszennej (użyłam tortowej)
100 g. masła
1 jajko
duża szczypta soli

Nadzienie:
3/4 szklanki śmietanki 30 %
2 jajka
100 g. sera żółtego
50 g. sera feta
150 g. szpinaku świeżego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, posolić. Dodać  masło i wysiekać. 
Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. 
Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce, 
pół godziny.


Formę do tarty wysmarować masłem i posypać delikatnie mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim, 
wcześniej przygotowaną formę. 


Ponakluwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
200 stopni na 15 minut.


Podpieczoną tartę wystudzić.


Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zmniejszy objętość wyłączyć gaz 
i zostawić do wystudzenia. 


Następnie drobno pokroić. 

Do miski wbić jajka, wlać śmietankę i przyprawić solą i pieprzem. 
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać trzepaczką, lub widelcem. 
Dodać ser żółty utarty na tarce o grubych oczkach i pokruszony ser feta. 
Na koniec dodać pokrojony szpinak. 


Wszystko razem wymieszać i wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 30-35 minut. 






Wasze wykonanie.

Aga zmodyfikowała i dodała kurczaka:)



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz