wtorek, 1 lutego 2022

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.

 


Pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem marchewki.  Do tego prosty krem mascarpone 
i mamy całkiem fajne połączenie. Na wierzch kremu ułożyłam odciętą i pokruszoną 
górę ciasta. Dzięki temu ciasto ma równą powierzchnię, a przy okazji ładnie wygląda.  
Ciasto marchewkowe jest dość popularne, ale jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, 
to polecam wypróbować ten. 
Dajcie znać jak smakowało, jeśli skorzystacie z przepisu. 
Chętnie zobaczę też zdjęcia :) 
Piekłam w tortownicy 25 cm. 


Składniki:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 szklanki mąki (300 g.)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
350 g. marchewki (4 średnie sztuki)

Krem mascarpone:
150 g. śmietanki 30%
250 g. serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie bardziej słodko)

Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać olej i miksować 
na mniejszych obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. 
Ponownie zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. 
Na koniec dodać utartą marchewkę i wymieszać łyżką, lub mikserem 
na najniższych obrotach. 



Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 45 minut. 
Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto 
jest już upieczone. 


Gotowe ciasto zostawić do wystudzenia.

Kiedy ciasto wystygnie, odciąć delikatnie górną część, a następnie ją pokruszyć . 


Teraz możemy przygotować krem. 
Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i miksować, 
aż składniki się połączą i powstanie gęsty krem. 


Krem mascarpone wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. 


Na krem wyłożyć wcześniej przygotowane okruszki ciasta. Lekko docisnąć.


Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz