poniedziałek, 28 lutego 2022

Ciasto z czekoladą i owocami.

 


Ciasto które bardzo lubię. Jest pyszne, szybko się robi i zawsze się udaje. 
Robię bardzo często, ale za każdym razem z innymi dodatkami. 
Do przepisu podstawowego tym razem dodałam posiekaną czekoladę i owoce. 
Wyszło pysznie. 


Składniki:
250 g. masła, lub margaryny
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g. posiekanej białej czekolady
50 g. posiekanej gorzkiej czekolady
dowolne owoce (u mnie truskawki i małe winogrona bez pestek)

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem.  Dodać jajka i zmiksować. Następnie wsypać mąkę 
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować do połączenia 
składników. Na koniec dodać posiekane nożem czekolady. 
Wymieszać wszystko łyżką. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy nasmarowanej margaryną 
i posypanej bułką tartą.  


Na wierzch ciasta wyłożyć owoce. Małe winogrona wykładałam w całości, 
truskawki pokroiłam na mniejsze kawałki. 


Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni 
i piec 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz