wtorek, 7 grudnia 2021

Gulasz z indyka.

 


Gulasz z indyka to zdrowsza i szybsza w przygotowaniu, wersja gulaszu wieprzowego.  
Filet z indyka przygotowany w ten sposób jest miękki i delikatny. 
Tym razem zrobiłam bez dodatku warzyw, ale najczęściej dodaję marchewkę i paprykę. 


Składniki:
1 kg.  fileta z piersi indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka lubczyku
2 liście laurowe
2,5 szklanki gorącej wody
1 czubata łyżka mąki
kilka łyżek oleju

Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać wszystkie papryki, pieprz ziołowy i sól. 
Chwilę podsmażyć i dodać mięso. 
Mieszać, żeby mięso otoczyło się przyprawami. Smażyć kilka minut.


Pod koniec smażenia dodać czosnek i lubczyk. Następnie dodać mąkę. 
Rozsypać ją równomiernie po mięsie i wymieszać, żeby dobrze się rozprowadziła. 
Kiedy mięso ładnie się podsmaży wlać gorącą wodę i dodać liście laurowe. 
Dodać też sos sojowy. 


Przykryć i dusić na małym ogniu. 
Na osobnej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w większa kostkę. 
Dodać ją do mięsa i dusić jeszcze 40 - 45 minut. Do miękkości mięsa. 
Następnie ściągnąć pokrywkę i gotować jeszcze około 5 minut, żeby sos się zredukował. 
Jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz