środa, 22 grudnia 2021

Ślimaczki - kapuśniaczki.

 


Miękkie ciasto drożdżowe, a w środku farsz z kapusty kiszonej. Oto kapuśniaczki. 
Moje kapuśniaczki zrobiłam w formie ślimaczków. Wystarczy zawinąć ciasto 
jak roladę, pokroić i gotowe. Taka szybsza wersja. 
Kapuśniaczki będą pysznym dodatkiem do wigilijnego barszczu. 
Smakują na ciepło i na zimno. 
Zrobiłam wczoraj i zamroziłam. W wigilię podgrzeję w piekarniku i będą jak świeże. 


Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka (moja szklanka ma 230 ml.)
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
2 jajka

Farsz:
500 g. kapusty kiszonej
1 cebula
masło do smażenia
duża szczypta majeranku
sól, pieprz

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i pokruszone drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Następnie wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajka. 


Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości.
Następnie wystudzić, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody. 
Tak przygotowaną kapustę drobno pokroić. 

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na sporej ilości masła. 
Dodać do pokrojonej kapusty. Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 
Każdą część rozwałkować na podłużny placek. 


Na każdy placek wyłożyć połowę farszu z kapusty. Następnie zawinąć w roladę 
i pokroić na małe kawałki 2-2,5 cm. 




Gotowe ślimaczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zostawić na 15 minut do napuszenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni 20-25 minut.








2 komentarze:

  1. Bomba, akurat się przyda na następną imprezę - domówkę, dzięki

    OdpowiedzUsuń