środa, 1 grudnia 2021

Sałatka jajeczna ze śledziem.

 


Smaczna sałatka z dodatkiem śledzi. Sprawdzi się na co dzień, ale również na święta, 
czy imprezę. Myślę, że wielbicielom śledzi posmakuje. Wystarczy kilka podstawowych 
składników i możemy cieszyć się pyszną sałatką. 
Zbliżają się święta, być może zagości ona na Waszym świątecznym stole. 
Warto zrobić już teraz i sprawdzić ten smak. 
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. 


Składniki:
5 jajek
4 filety śledziowe a'la matjas
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
2 ogórki konserwowe
1 pełna łyżka majonezu
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
pieprz
sól, jeśli trzeba

Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem. Pół na pół.  
Miałam śledzie w oleju więc moczyłam tylko 1,5 godziny. 
Jeśli śledzie są bardzo słone, to trzeba je moczyć kilka godzin. 
Dobrze jest wymienić wodę przynajmniej dwa razy. 

Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w kostkę. Śledzie, ogórka, 
cebulę również pokroić w kostkę. 
Wszystko przełożyć do miski. Dodać kukurydzę, majonez i śmietanę. 
Przyprawić pieprzem. 


Wymieszać. Jeśli trzeba to posolić. To zależy od śledzi. 
Najlepiej sprawdzić i przyprawić według swojego gustu. 

Gotową sałatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, żeby składniki się przegryzły. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz