wtorek, 28 września 2021

Bułki śniadaniowe.

 


Dawno nie było pieczywa, więc bardzo proszę, jest. Pyszne bułeczki pszenne. 
Wierzch posypałam makiem i sezamem. Gwarantuję, że na pewno zjecie 
je ze smakiem. 
Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem 
i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić 
i zawsze mieć pod ręką. 
Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa. Chciałabym chociaż trochę 
Was tym zarazić :) 


Składniki:
25 g. drożdży
120 g. ciepłej wody 
120 g. ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
500 g. mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek
sezam i mak do posypania

Wykonanie:
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże  
Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić ciasto. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki. 


Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. 
Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 25 minut. 
U mnie piekły się 23 minuty. 







4 komentarze:

  1. A czy można zamienić mąkę pszenna na pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam z samej mąki pełnoziarnistej. Jeśli już, to mieszam mąki. Większa część mąki pszennej i mniejsza część pełnoziarnistej. Z samej pełnoziarnistej nie będą takie pulchne, ale na pewno będą smaczne i zdrowsze :)
      Wyznaczam sobie zadanie do wykonania, bułki z mąki pełnoziarnistej :)

      Usuń