wtorek, 14 września 2021

Ciasto salceson.

 



Salceson na słodko. Czemu nie :) Bardzo lubimy to ciasto. Na pewno je znacie, 
ale warto przypomnieć. Robię jeszcze coś podobnego z dodatkiem orzechów 
włoskich, tak zwana wiewiórka. Jedno i drugie jest pyszne. 
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. 
Przeważnie robię je z jabłkami. Tym razem pomieszałam jabłka i gruszki.
Piekłam w blaszce 32x23


Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki oleju
2 gruszki
3 średnie jabłka

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto, oprócz owoców wrzucić do miski. 
Zmiksować na jednolite ciasto.


 
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 
Dodać do miski z ciastem i wymieszać łyżką. 


Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 45 minut. 


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Jest pyszne i wilgotne, też niedawno piekłam, jesień to idealna pora na tego typu ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Teraz jest najlepsza pora. To ciasto kojarzy mi się właśnie z jesienią. Tak jak ciasto wiewiórka 😊

      Usuń