piątek, 2 lipca 2021

Placki ziemniaczane.

 


Placki ziemniaczane każdy zna, ale nie zaszkodzi o nich przypomnieć. 
Ze względu na to, że akurat jest sezon na młode warzywa, moje placki zrobiłam 
z młodych ziemniaków. 
Placki można jeść na słodko, lub pikantnie. Ja akurat nie lubię na słodko, 
ale znam osoby które posypują cukrem i się zajadają. 
Najbardziej lubię placki ze śmietaną. Doprawiam śmietanę solą i pieprzem, 
czasem dodaję trochę jogurtu i nic więcej mi nie trzeba. 


Składniki:
1 kg. ziemniaków
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
na czubku łyżeczki pieprzu
olej do smażenia

Wykonanie:
Placki zrobiłam z młodych ziemniaków, ale dużych. Młodych ziemniaków 
nie trzeba obierać. Można je dobrze wyszorować. Ja jednak obieram.
 
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce, lub zmielić w maszynce, albo robocie. 
To już jak kto woli. Ja robię to robotem. Cebulę obrać i zetrzeć razem z ziemniakami. 
Zostawić na kilka minut, żeby oddzieliła się woda. 
Powstałą wodę delikatnie odlać do szklanki i odstawić. 

Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól pieprz. 



Ze szklanki z wodą, delikatnie odlać wodę, tak żeby została skrobia, która 
nam się oddzieliła i osiadła na dnie. Powstałą skrobię dodać do masy ziemniaczanej. 
Wymieszać. 

Na patelni rozgrzać olej. Wykładać łyżką masę ziemniaczaną i smażyć placki 
kilka minut na niewielkim gazie. 


Kiedy placki zarumienią się nie spodu, przekładamy je na drugą stronę. 
Gaz nie powinien być za duży, żeby placki się nie przypalały.
W ten sposób usmażyć wszystkie placki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz