środa, 21 lipca 2021

Młode ziemniaczki pieczone.

 


Powtarzam to do znudzenia, ale uwielbiam ten czas, kiedy możemy się cieszyć 
świeżymi warzywami i owocami. Nie mogę się nimi najeść.  
Dziś proponuję młode ziemniaczki, pieczone w piekarniku. Niby nic, 
a takie pyszne. Przyprawy możecie dowolnie modyfikować. Dodać takie jak lubicie. 
Pieczone ziemniaki robię na różne sposoby. Tym razem tylko z przyprawami 
i odrobiną oleju. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się pysznym daniem. 


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego koperku 
1 łyżka suszonego tymianku
4-5 łyżek oleju

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić. Większe na ćwiartki, 
a mniejsze na połówki. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia 
żaroodpornego. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. 
Polać olejem i ponownie delikatnie wymieszać.

 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 1 godzinę. 
Podczas pieczenia dwa razy delikatnie przemieszałam ziemniaki, żeby te z dołu 
znalazły się na górze. 
Czas pieczenia może się różnić. Zależy od wielkości ziemniaków, 
ale też od mocy piekarnika. 



Takie pieczone ziemniaczki, można zjeść jako samodzielne danie, lub podać 
jako dodatek do mięsa. U mnie tym razem podane z kotletem schabowym i surówką. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz