niedziela, 11 lipca 2021

Biszkopt z masą budyniową i migdałami.

 


Biszkopt, masa budyniowa i prażone płatki migdałów. Dodatkowo, biszkopt 
nasączyłam kawą. Wyszło pysznie. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam 
do gustu i zechcecie wypróbować. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, myślę, 
że każdy sobie z nim poradzi. 
Oczywiście jak zawsze, czekam na Wasze opinie. 


Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nasączenie:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1/2 szklanki gorącej wody

Krem budyniowy:
500 ml. mleka +1/2 szklanki
3 łyżki cukru
1 żółtko
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 kostka masła 

Dodatkowo:
150 g. płatków migdałów

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. 
Białka ubić na sztywną pianę. Można dodać szczyptę soli. 
Kiedy piana będzie sztywna, powoli wsypywać cukier cały czas ubijając. 
Następnie dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę. Na koniec wsypać mąkę 
i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką żeby mąka połączyła się z jajkami. 
Spód prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną 
blaszkę wyłożyć ciasto. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec około 30 minut. 
Czas pieczenia moż być inny niż u mnie, bo każdy piekarnik ma inną moc.


Kiedy biszkopt stygnie, można przygotować budyń i kawę do nasączenia.

Kawę i cukier wsypać do szklanki. Zalać gorącą wodą. 
Wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Krem budyniowy.
W połowie szklanki mleka rozmieszać żółtko. Dodać mąkę i mieszać, 
żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z cukrem i pastą waniliową. 
Do gotującego mleka wlać masę ze szklanki. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. 
Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. 


Masło pokroić na kawałki i zmiksować
Do masy maślanej po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując.


W międzyczasie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe. 


Wystudzony biszkopt przewrócić spodem do góry i oderwać papier. 
Tak przygotowany biszkopt nasączyć kawą. 


Następnie wyłożyć krem budyniowy i wyrównać powierzchnię. 
Wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów. 



Ciasto schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz