sobota, 25 stycznia 2020

Ciasteczka - gęsie łapki.





Bardzo lubię ciasteczka twarogowe. Na blogu są już rogaliki, ruloniki,
a teraz gęsie łapki. Od czasu do czasu, bardzo lubię do herbaty.
Gęsie łapki robiłam, pierwszy raz, ale od razu skradły moje serce :)
Nie mają żadnych dodatków, tylko ciasto maczane w cukrze,
a smakują naprawdę bardzo dobrze.
Spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało :)


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g. masła
250 g. twarogu
1 jajko
1 łyżka śmietany

Dodatkowo:
3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło, utarte na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodać pokruszony twaróg i delikatnie wymieszać.


Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce.


Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować.

Cukier wsypać do miseczki.

Z ciasta wykrawać szklanką krążki.


Krążek włożyć do cukru i docisnąć, żeby cukier się przykleił.


Złożyć na pół, ponownie jedna strona zanurzyć w cukrze.


Następnie, złożyć jeszcze na pół. Ponownie jedną stroną, zanurzyć w cukrze.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry.


Piec w temperaturze 180 stopni, 30 minut.







3 komentarze:

  1. Czy można zamiast twargu dodać taki ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że tak. Tylko ser z wiaderka będzie rzadszy, więc można wtedy pominąć śmietanę. W razie czego można też więcej podsypać mąką :)

      Usuń