środa, 7 lutego 2018

Pierogi ruskie.




Na pewno większość z Was ma już swój sprawdzony sposób na te pierogi.
Pomyślałam jednak, że są też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę
z gotowaniem. Dlatego uważam, że tego przepisu nie mogło tu zabraknąć.


Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (nie pełne)
1 pełna szklanka gorącej wody
4 łyżki oleju
szczypta soli

Składniki na farsz:
4 duże ziemniaki (po ugotowaniu ważyły 430 g.)
250 g. twarogu
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Następnie przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, ser również rozgnieść
widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.
Składniki farszu przełożyć do miseczki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Farsz najlepiej przygotować co najmniej godzinę wcześniej, żeby składniki
się przegryzły.


Przygotowanie ciasta:
Mąkę wsypać do miski, wlać gorącą wodę i olej. Wymieszać łyżką, a następnie
zagnieść ciasto. Kiedy ciasto będzie zwarte przełożyć na stolnicę i dalej zagniatać
tak żeby ciasto było elastyczne. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem
na 20-30 minut żeby odpoczęło. Ja przykrywam miską.


Podzielić ciasto na 3 części, 2 części odłożyć i nakryć.
Każdą część ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki.
Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi.


Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką żeby nie obeschły.
(Z podanych składników wyszło mi 59 pierogów.)


Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować chwilę, do wypłynięcia pierogów.

Podałam z cebulką podsmażona na maśle.



2 komentarze: