poniedziałek, 3 listopada 2025

Sałatka z brokułem i kaparami

 


Brokuły to świetna baza do sałatek, wystarczy dodać kilka ulubionych składników i pyszna sałatka gotowa. Tym razem zrobiłam z dodatkiem kaparów.
Sprawdźcie jak smakuje to połączenie.


Składniki:

1 brokuł 

3 jajka ugotowane na twardo 

1/2 czerwonej cebuli 

1/2 puszki kukurydzy 

70 g. kaparów 

1/2 papryki czerwonej 

1/2 papryki zielonej 

100 g. pomidorków koktajlowych 

3-4 łyżki majonezu 

3 łyżki jogurtu naturalnego 

1 łyżeczka musztardy 

sól, pieprz


Wykonanie:

Brokuł podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie, 5 minut. Odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. 


Kapary i kukurydzę odcedzić i dodać do miski z brokułem, dodać też pokrojone w kostkę jajka i resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Na koniec dodać majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.
Schłodzić w lodówce. 






6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł ja zdrową i kolorową sałatkę. Ja do tej pory robiłam tylko z surowego brokuła sałatkę.
    P.s. piękny talerz, uwielbiam ładne " skorupki" 😉
    Gorące pozdrowienia 😘

    OdpowiedzUsuń
  2. A widzisz, ja z surowego nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka taka kolorowa, z takim bogactwem zdrowych warzyw i jeszcze tak pięknie podana! wygląda mega apetycznie!!! Super!
    Pozdrawiam cieplutko😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też nie robiłam z surowego, ale to jest chyba tak, jak z kalafiorem - też nie wiedziałam, ze można zetrzeć i zjeść na surowo w sałatce. I fakt Aguniu: jest bardzo kolorowa i ślicznie podana. U nas w geesie nie ma brokułów, ale dawno nie jadłam, a przecież lubimy :-) A kapary zawsze na propsie (H&C :-D), gdy jestem w miasteczku, to robię zapas. Buziaki :-**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas brokuły bardzo często, kapary też, bo lubimy bardzo. Pozdrawiam Marzyniu :)

      Usuń