Nastawcie zakwas, bo mam dla Was przepis na pyszny chlebek. Nazywam go leniwym, bo nie ma przy nim dużo pracy, nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy składniki wymieszać w misce. Kto od dłuższego czasu obserwuje mój blog, to wie, że był czas, kiedy nie kupowaliśmy pieczywa w sklepie. Piekłam na bieżąco, ale przeważnie na drożdżach. Odkąd poruszam się na wózku, odpuściłam sobie regularne pieczenie, chociaż od czasu do czasu piekłam, żeby poczuć ten smak i zapach.
Coś wspaniałego...
Jakiś czas temu na Instagramie znalazłam przepis na chleb bez wyrabiania, nastawiłam zakwas, upiekłam chleb i przepadłam. Był tak pyszny, że teraz piekę na bieżąco z podwójnej porcji. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym upiekła idealnie, tak jak było w przepisie. Robiłam już kilka wersji tego chleba z różnego rodzaju mąki i eksperymentowałam z ilością zakwasu. Podaję przepis na taki najbardziej uniwersalny, który powinien smakować każdemu.
Jakiś czas temu na Instagramie znalazłam przepis na chleb bez wyrabiania, nastawiłam zakwas, upiekłam chleb i przepadłam. Był tak pyszny, że teraz piekę na bieżąco z podwójnej porcji. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym upiekła idealnie, tak jak było w przepisie. Robiłam już kilka wersji tego chleba z różnego rodzaju mąki i eksperymentowałam z ilością zakwasu. Podaję przepis na taki najbardziej uniwersalny, który powinien smakować każdemu.
Składniki:
Zaczyn:
70 g. zakwasu
200 g. wody
200 g. mąki żytniej, typ 720
Ciasto:
Zaczyn
200 g. wody
1 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
300 g. mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
3 łyżki słonecznika + do posypania chleba
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka siemienia lnianego mielonego
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Do miski dodać zakwas, wlać letnią wodę i wsypać mąkę żytnią, wymieszać. Przykryć miskę przykrywką, lub folią i zostawić na noc.
Następnego dnia do miski z zaczynem dodać letnią wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami, wymieszać. Następnie wsypać mąkę pszenną, sól, siemię lniane, ziarna i olej, ponownie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Przełożyć ciasto do keksówki nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch posmarować wodą i posypać słonecznikiem.
Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Chleb powinien podrosnąć do brzegów foremki. Mój chleb rósł 2 godziny.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, chleb od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz