środa, 8 października 2025

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez wyrabiania

 



Nastawcie zakwas, bo mam dla Was przepis na pyszny chlebek. Nazywam go leniwym, bo nie ma przy nim dużo pracy, nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy składniki wymieszać w misce. Kto od dłuższego czasu obserwuje mój blog, to wie, że był czas, kiedy nie kupowaliśmy pieczywa w sklepie. Piekłam na bieżąco, ale przeważnie na drożdżach. Odkąd poruszam się na wózku, odpuściłam sobie regularne pieczenie, chociaż od czasu do czasu piekłam, żeby poczuć ten smak i zapach.
Coś wspaniałego... 
Jakiś czas temu na Instagramie znalazłam przepis na chleb bez wyrabiania, nastawiłam zakwas, upiekłam chleb i przepadłam. Był tak pyszny, że teraz piekę na bieżąco z podwójnej porcji. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym upiekła idealnie, tak jak było w przepisie. Robiłam już kilka wersji tego chleba z różnego rodzaju mąki i  eksperymentowałam z ilością zakwasu. Podaję przepis na taki najbardziej uniwersalny, który powinien smakować każdemu.


Składniki:

Zaczyn:

70 g. zakwasu 

200 g. wody

200 g. mąki żytniej, typ 720


Ciasto:

Zaczyn 

200 g. wody 

1 g. drożdży 

1/2 łyżeczki cukru 

300 g. mąki pszennej typ 650

1 łyżeczka soli 

3 łyżki słonecznika + do posypania chleba 

1 łyżka czarnuszki

1 łyżka siemienia lnianego mielonego 

2 łyżki oleju


Wykonanie:

Do miski dodać zakwas, wlać letnią wodę i wsypać mąkę żytnią, wymieszać. Przykryć miskę przykrywką, lub folią i zostawić na noc. 


Tak wygląda zaczyn rano.


Następnego dnia do miski z zaczynem dodać letnią wodę wymieszaną z cukrem i drożdżami, wymieszać. Następnie wsypać mąkę pszenną, sól, siemię lniane, ziarna i olej, ponownie wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły.

Przełożyć ciasto do keksówki nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch posmarować wodą i posypać słonecznikiem.



Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Chleb powinien podrosnąć do brzegów foremki. Mój chleb rósł 2 godziny. 


Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 1 godzinę. 

Po wyjęciu z piekarnika, chleb od razu wyciągnąć z foremki i wystudzić na kratce.




 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz