Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepić pierogów, wystarczy usmażyć naleśniki i zawinąć w nie farsz. Robi się o wiele szybciej, a smakują rewelacyjnie.
Farsz zawsze przygotowuję dzień wcześniej i na noc zostawiam w lodówce, wtedy składniki się przegryzą i wydaje mi się, że jest smaczniejszy.
Naleśniki:
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 czubata szklanka mąki pszennej
Farsz:
650 g. ziemniaków (waga po obraniu i ugotowaniu)
500 g. sera białego
1 duża cebula
sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka wbić do miski. Wlać mleko i wodę gazowaną, dodać cukier i sól.
Wymieszać trzepaczką. Wsypać mąkę i wlać olej.
Ponownie wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek.
Można to zrobić mikserem, ale ja zawsze do naleśników używam trzepaczki.
Ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie rozgrzać patelnię z kilkoma kroplami oleju.
Kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana, chochelką nalewać ciasto
tak żeby pokryło dno patelni. Smażyć z obu stron na średnim gazie cienkie naleśniki.
Wyszło mi 11 sztuk.
Ziemniaki obrać i ugotować, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do miski z ziemniakami dodać, podsmażoną cebulkę i ser. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, według swojego smaku.
Farsz wykładać na usmażone naleśniki i zawijać tak jak chcecie, ja zawijałam jak krokieta.
Tak przygotowane naleśniki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Naleśniki podałam z sosem śmietanowo jogurtowym. Wymieszałam śmietanę 18%
z jogurtem greckim, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz