Sałatka która może posłużyć jako obiad w upalny dzień. Kilka składników, niewiele pracy, a smak palce lizać. Jeśli lubicie kalafior spróbujcie koniecznie.
Taka sałatka będzie też idealna do grilla, wtedy można pominąć mięso.
Składniki:
1 nieduży kalafior
3 średnie ziemniaki
1 wędzona ćwiartka z kurczaka
3 ogórki kiszone
1/2 czerwonej cebuli
Sos:
2 pełne łyżki majonezu
4 pełne łyżki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
Dodatkowo:
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować, ziemniaki również ugotować.
Kurczaka oddzielić od kości i pokroić.
Kalafior pokroić na mniejsze kawałki przełożyć na półmisek, na kalafior wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wyłożyć pokrojone mięso, na to pokrojoną cebulę i pokrojone w półplasterki ogórki kiszone.
Można od razu wyłożyć cały sos, lub tak jak ja, udekorować sałatkę sosem, a resztę podać w osobnej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz