Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 pełna łyżka przyprawy gyros
1/2 łyżki czosnku granulowanego
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1 niepełna szklanka wody
1/2 szklanki śmietanki 30 %
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Dodatkowo:
olej do smażenia
koperek
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę. Przełożyć na większy talerz, lub do miski. Wsypać przyprawę gyros i czosnek granulowany, wymieszać tak żeby każdy kawałek mięsa był przyprawiony. Odstawić na około pół godziny.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Do przyprawionych piersi wsypać łyżkę mąki, wymieszać, żeby mięso było obtoczone mąką.
Następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i odstawić.
Na patelnię wlać trochę oleju i wrzucić cebulę. Chwilę podsmażyć, żeby się zeszkliła i dodać paprykę. Smażyć około 5 minut często mieszając. Następnie wsypać paprykę słodką i czosnek, smażyć jeszcze kilka sekund.
O, przepis dla mnie ! Zastanawiam się czy można użyć kwaśnej śmietany zamiast słodkiej. Tylko pewnie czas wtedy się wydłuży ?
OdpowiedzUsuńZawsze używam słodkiej śmietanki do takich dań, mam pewność, że sos się nie zważy. Chociaż dawno temu robiłam często gulasz drobiowy z pieczarkami i tam dodawałam zwykłą śmietanę 18 %. Czas gotowania raczej nie powinien się wydłużyć. Jak zrobisz to daj znać jak wyszło :)
UsuńDo delikatnego mięsa ja też używam słodkiej śmietanki. Jeśli gości u mnie córka - to bez laktozy. To nawet nie chodzi o zwarzenie się, tylko o subtelny smak, kremowość i samozagęszczenie. Buziaki!
OdpowiedzUsuń