piątek, 25 kwietnia 2025

Szybkie ciasto czekoladowe

 


Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką.
Piekłam w blaszce 32x23.


Składniki:
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
3 łyżki powideł
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki kakao
50 g. czekolady mlecznej

Polewa:

100 g. śmietanki 30 %

50 g. czekolady mlecznej

50 g. czekolady gorzkiej 


Wykonanie:

Czekoladę posiekać nożem.


Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao 

i posiekaną czekoladę.

Ponownie wymieszać do połączenia składników.


Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut. 

Wystudzone ciasto udekorować polewą.


Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż powstanie gładka polewa. 

Wierzch dodatkowo posypałam tartymi migdałami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz