poniedziałek, 26 czerwca 2023

Mini bułeczki.

 


Mięciutkie, małe bułeczki. Idealne do grilla czy na imprezę. 
Można też z nich zrobić mini burgery. 
Bardzo ładnie prezentują się na stole, ale przede wszystkim są pyszne, bo domowe. 
Podejrzewam, że najbardziej ucieszą się z nich dzieci, bo idealnie pasują 
do małych rączek. 


Składniki:
150 g. ciepłego mleka
150 g. ciepłej wody
25 g. drożdży
1/2 łyżeczki cukru
500 g. mąki pszennej
25 g. miękkiego masła
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
mak i sezam do posypania bułeczek 

Wykonanie:
Cieple mleko wlać do miski, dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić 
na 10-15 minut. Po tym czasie wlać ciepłą wodę, wsypać mąkę i sól. 
Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami z mąką. Następnie wszystko wymieszać 
i wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na małe kawałki, mniej więcej 
równej wielkości. U mnie wyszło 21 sztuk po około 40 g. każda. 


Z każdej części ciasta uformować okrągłą bułeczkę. 
Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Zostawić na 15-20 minut do napuszenia. 
Następnie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać obficie 
makiem i sezamem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 25 minut. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz