piątek, 28 stycznia 2022

Jajka faszerowane pieczarkami.

 


Jajka faszerowane pieczarkami. Znane i lubiane od lat. 
Przyznaję, że dawno nie robiłam i chyba dlatego tak bardzo mi smakowały. 
Chociaż prawda jest taka, że zawsze je lubiłam. 
Sprawdzają się na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju imprezy i święta, 
a szczególnie Święta Wielkanocne.  No właśnie, święta już całkiem niedaleko,
może przepis Wam się przyda. 


Składniki:
6 jajek
8 średnich pieczarek
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól, pieprz

Dodatkowo:
majonez do dekoracji

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo.  Wystudzić i obrać ze skorupek. 

Pieczarki zetrzeć na tarce. Podsmażyć na maśle, do odparowania wódy, 
w międzyczasie przyprawić solą i pieprzem. 


Podsmażone pieczarki przełożyć do miseczki i zostawić do wystudzenia. 
Jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnąć żółtka i dodać do pieczarek. 


Rozgnieść widelcem i wymieszać. Dodać majonez, przyprawić solą i pieprzem. 
Dodać szczypiorek i ponownie wymieszać. 


Dobrze jest wstawić farsz na co najmniej godzinę do lodówki, wtedy będzie 
bardziej zawarty. 
Gotowy farsz wkładać łyżeczką do dziurek po żółtkach. 


Wierzch jajek udekorować majonezem.







2 komentarze:

  1. Moje Potwory tez najbardziej lubią z pieczarkami. Bardzo "starannie" wykonane, gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń