piątek, 5 listopada 2021

Makosernik.

 


Ciasto które robię od lat. Smakuje wszystkim domownikom. Przepis był już na blogu, 
ale było tylko zdjęcie gotowego już ciasta. Postanowiłam odświeżyć przepis i dodać 
więcej zdjęć. Zbliżają się święta więc może skorzystacie. 
Ciasto na spód, robię z przepisu cioci, masę makową użyłam z puszki, 
ale jak najbardziej możecie zrobić swojską. Warstwa sernika jest z przepisu babci.  
Całość smakuje pysznie. 


Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
200 g. masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli

Składniki na masę makową:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g.)
1 białko
3 płaskie łyżki bułki tartej

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
8 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g. roztopionego masła

Wykonanie:
Mąkę, cukier i cukier waniliowy wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać.
Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku).
Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem 
do pieczenia. 
Wałkuję ciasto na papierze i wkładam do blaszki. Tak jest łatwiej. 



Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 
200 stopni i podpiec 15 minut.


Zostawić do wystudzenia.

Masę makową wyłożyć do miski,dodać bułkę tartą i wymieszać.
Na koniec dodać pianę ubitą z białka i delikatnie połączyć z masą.


Twaróg zmielić. Dodać żółtka, mąkę i cukier. Zmiksować, Dodać roztopione 
i przestudzone masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników. 
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać łyżką.


Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową, następnie masę serową.



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni 1 godzinę.

Po upieczeniu nie otwieram piekarnika, zostawiam w nim ciasto do wystudzenia.


Wierzch posypałam cukrem pudrem. 









2 komentarze:

  1. To jedno z moich ulubionych ciast - obowiązkowa pozycja na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń