sobota, 13 listopada 2021

Bułki mleczne z czekoladą.

 


Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko 
dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem,
lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. 
Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką. 
Kropelki czekoladowe znajdziecie na allegro. 


Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
50 g. masła
25 g. drożdży
3 łyżki cukru
3 szklanki mąki pszennej 
szczypta soli
1 jajko
100 g. kropelek czekoladowych

Dodatkowo:
żółtko + łyżka mleka do posmarowania bułek

Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i cukier. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Wsypać mąkę i sól. Dodać jajko i roztopione masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.



Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę. 
Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe.


Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście. 


Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę. 
Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia. 
Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem 
wymieszanym z mlekiem. 



Piec w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut.





Przepis w Waszym wykonaniu.




3 komentarze:

  1. Brawo są piękne też ubielbiam a nawet kocham pięć bułeczki drożdżowe różnego rodzaju

    OdpowiedzUsuń