poniedziałek, 25 października 2021

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 


Szybkie i smaczne przekąski z ciasta francuskiego. Fajne na co dzień, 
ale też na stół dla gości. Nie potrzeba tu żadnych zdolności kulinarnych.  
Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne. Można je przygotować na słodko, 
lub wytrawnie. Warto mieć je w lodówce. 
Tym razem zrobiłam ze szpinakiem, ale farsz może być taki, jak podpowiada 
Wam wyobraźnia. Ciekawa jestem z czym lubicie najbardziej? 


Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
200 g. szpinaku świeżego
100 g. sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła do smażenia szpinaku

Dodatkowo:
1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Szpinak podsmażyć na maśle, kiedy zwiędnie dodać przeciśnięty 
przez praskę ząbek czosnku.


Smażyć aż woda odparuje, następnie odstawić do przestudzenia.  
Kiedy wystygnie drobno go pokroić. Przełożyć do miseczki i dodać pokruszony 
ser feta. Wymieszać. 


Można dodać pieprzu. Solić nie trzeba bo ser jest słony.
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na osiem części. 


Na środek każdego kawałka ciasta wyłożyć farsz szpinakowy. 
Brzegi pozostawić wolne. Posmarować je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 20 minut.




Wasze wykonanie. Bardzo dziękuję :)





2 komentarze: