sobota, 2 października 2021

Murzynek z orzechami na kefirze.

 


Propozycja na weekend. Strasznie szybko ten czas ucieka. Dopiero był weekend 
i już jest następny....
To ciasto piekłam w zeszłym tygodniu, ale dopiero zebrałam się, 
żeby dodać przepis.  Miękki i wilgotny murzynek z dodatkiem orzechów 
laskowych, oblany polewą czekoladową. Polewa to tylko śmietanką i czekolada 
w tych samych ilościach. Odkąd ją odkryłam została moją ulubioną. 
Robi się szybko, łatwo i zawsze się udaje. 


Składniki:
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżki kakao
1 niepelna szklanka kefiru
3/4 szklanki oleju
3 łyżki powideł (u mnie czekośliwka)
3 jajka 
100 g. orzechów laskowych obranych

Polewa:
100 g. czekolady (u mnie gorzka i mleczna, pół na pół) 
100 g. śmietanki 30%

Wykonanie:
Orzechy posiekać nożem. Moje były już obrane z brązowej skórki, 
ale jeśli macie ze skórką, to wystarczy wysypać je na blaszkę wyłożoną 
papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
do temperatury 190 stopni na 5-7 minut. Trzeba pilnować czasu, bo jeśli 
będą w piekarniku za długo, to zrobią się brązowe i gorzkie.
Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć
ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy.


Kiedy orzechy są już gotowe, możemy przygotować ciasto. 
Wszystkie składniki oprócz orzechów po kolei przełożyć do miski. 


Zmiksować na jednolitą masę. 
Garść orzechów zostawić do dekoracji. Resztę orzechów wsypać do miski 
z ciastem i wymieszać. 


Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
(wykładam tylko spód, boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą).


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 70 minut. 
Czas pieczenia może się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.


Upieczone ciasto zostawić do przestudzenia. 
Kiedy wystygnie przygotować polewę.

Śmietankę podgrzać i dodać połamaną na kawałki czekoladę. 
Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. 
Śmietanka nie powinna się zagotować. 


Polewę wylać na ciasto. Udekorować wcześniej odłożonymi orzechami. 









2 komentarze: