środa, 21 kwietnia 2021

Dorsz smażony w panierce.

 


Ryby powinniśmy jeść, co najmniej dwa razy w tygodniu. Niestety niewielu z nas 
się do tego stosuje. Ja też, jem ryby rzadziej. Co nie znaczy, że ich nie lubię. 
Lubię i to bardzo. Staram się, żeby chociaż raz w tygodniu na naszym stole była ryba. 
Tym razem dorsz atlantycki, smażony. 


Składniki:
1 duży filet z dorsza atlantyckiego, bez skóry
sól, pieprz
sok z cytryny

Panierka:
2 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Filet umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Miałam duży filet. 
Wyszło mi 6 kawałków.  


Rybę przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Skropić sokiem z cytryny. 
Do miseczki wbić jajka, dodać trochę soli i pieprzu. Roztrzepać widelcem. 
Mąkę i bułkę tartą wysypać na talerze. 
Kawałki ryby, obtaczać w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz