niedziela, 28 marca 2021

Składany schabowy.

 


Dawno temu, wypatrzyłam te kotlety w internecie. Mój syn mógłby je jeść codziennie, 
na zmianę ze zwykłymi schabowymi :) My z mężem też bardzo lubimy. 
Jest to fajna alternatywa dla zwykłego schabowego. Świetnie się sprawdzą 
na co dzień i od święta. 
Ilość składników musicie dostosować do swoich potrzeb. Ja robiłam tylko dla siebie 
i syna, więc tylko trzy. Schabowe, możecie też w środku posmarować musztardą. 


Składniki:
3 plastry schabu
3 plastry szynki (u mnie konserwowa)
3 plastry sera żółtego
sól, pieprz
olej do smażenia

Panierka:
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz

Wykonanie:
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. 
Przyprawić z obu stron, solą i pieprzem. 
Na jednej połowie kotleta ułożyć szynkę i ser.


Przykryć drugą częścią kotleta, a boki docisnąć tłuczkiem. 


Jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. 
Kotlety panierować najpierw w bułce, potem w jajku i znowu w bułce. 
Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony, na niewielkim gazie.






5 komentarzy:

  1. Mój małżonek zapiałby z zachwytu :-) Uwielbia panierkę i ciągnący się ser...

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś zrobić, mój mąż byłyby przeszczęśliwy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szwajcar - taką nazwę ich spotkałam.
    Pyszne 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej nazwy nie słyszałam :) Pozdrawiam :)

      Usuń