wtorek, 28 kwietnia 2020

Ciasto z jabłkami.




Przepis na to ciasto dostałam od znajomej z grupy kulinarnej. Jest proste i smaczne.
Dzięki temu, że jabłka są ułożone w taki własnie sposób, ciasto ma swój urok.
Jabłka możecie obrać ze skórki, albo zostawić ze skórką, wtedy wygląda ładniej. 
To już, jak wolicie. Ja nie obierałam, ale jeśli macie dzieci, lub starsze osoby w domu,
to lepiej obrać. Mam już w głowie takie ciasto, tylko ze śliwkami. 
Teraz tylko czekam na sezon :) Tak naprawdę, będą tu pasowały wszystkie owoce. 
Dlatego to ciacho, jeszcze nie raz u mnie zagości :)


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
3-4 jabłka

Do posypania ciasta:
cukier kryształ
cynamon

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.


Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i olej. Zmiksować.

Jabłka umyć i pokroić w półplasterki.


Można obrać ze skórki. Ja nie odbierałam.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch powciskać plastry jabłek, jedno obok drugiego.



Tak przygotowane ciasto, posypać cukrem i cynamonem.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






2 komentarze: