czwartek, 23 kwietnia 2020

Kotlety mielone ze schabu.





Dziś zapraszam na kotlety. Mielone schabowe, to tak w skrócie.
Schab jest raczej chudym mięsem, więc mielony może być suchy.
Zdarza się, że trafi nam się tłuściejszy kawałek. Wtedy można go zmielić
i zrobić pyszne mielone kotlety. Moja rodzinka bardzo je lubi.
Dlatego, Wam też polecam. Spróbujcie, może Wam posmakują.


Składniki:
800 g. schabu tłuściejszego
1 jajko
1 bułka pszenna
1 ząbek czosnku
przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek niedźwiedzi

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku.
Schab zmielić. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz  przyprawy.
Wymieszać. Dodać jajko.
Bułkę odcisnąć z mleka, ale nie do końca. Dodać do mięsa.
Wszystko wymieszać i wyrobić ręką.


Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Następnie formować kotlety
i obtaczać w bułce tartej.


Gotowe kotlety smażyć na rozgrzanym oleju, około 20 minut, na niewielkim gazie.
W tym czasie dwa, trzy razy przewracać, żeby równo się usmażyły.



Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz