sobota, 28 marca 2020

Chleb tostowy.




Dzieci uwielbiają miękkie, puszyste chlebki. Chleb tostowy, właśnie taki jest.
Ostatnio robię go regularnie, bo moje.... dwudziestoletnie dziecko, bardzo lubi :)
No cóż.... bardzo się cieszę, że mu smakuje, a biorąc pod uwagę, moje uzależnienie
od pieczenia, to dla mnie przyjemność :) I tak oto, wszyscy są zadowoleni :)
Chleb jest prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania.
Myślę, że dzieci będą zadowolone, i te młodsze, i te starsze :)

Składniki:
500 g. mąki pszennej (użyłam mąki uniwersalnej typ 480, Polskie Młyny)
300 g. ciepłej wody
20 g. drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju

Wykonanie:
Wodę wlać do miski, dodać miód i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę i sól. Wymieszać. Na koniec wlać olej. 
Wyrobić mikserem z hakami. Wierzch ciasta, posypać delikatnie mąką.
Miskę z ciastem, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę, podsypaną mąką i odgazować.


Przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.


Zostawić na około pół godziny, do wyrośnięcia.


 Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 50 minut.







8 komentarzy:

  1. Pyszny jest ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaszczepilas we mnie pasję do domowego wypieku chleba. :) upieklam już kilka chlebów z Twoich przepisów i każdy fajny, ten również :) i faktycznie szczególnie smakuje dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak niewiele, potrzeba mi do szczęścia. Jedną z tych rzeczy, są właśnie takie komentarze. Dziękuję.

      Usuń
  3. Muszę go upiec jak wyjdzie pochwałę się ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek świetny, puszysty i delikatny w smaku. Dla dzieci idealny. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że chlebek smakował. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń