czwartek, 27 czerwca 2019

Sałatka z ryżem i kurczakiem.





Jak ja lubię sałatki. Lubię jeść i lubię robić :) Ta sałatka jest o tyle fajna, że w upały
można ją zjeść, nawet na obiad. Jest syta, bo ma w składzie kurczaka i ryż.
Mojej rodzince smakowała, myślę, że i Wam posmakuje.


Składniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu (użyłam ryż jaśminowy, Polskie Młyny)
2 małe pojedyncze piersi kurczaka, lub jedna duża (miałam 350 g.).
1 papryka czerwona
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula czerwona
3 korniszony
2-3 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
sól, pieprz, przyprawa gyros
olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś pokroić w niedużą kostkę. Przyprawić przyprawą gyros i odstawić,
na minimum pół godziny. Następnie, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.


Warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać ugotowany ryż, odsączoną
kukurydzę i wystudzoną pierś. Wymieszać.


Przyprawić solą i pieprzem. Dodać majonez i keczup. Wymieszać.
Wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.







11 komentarzy:

  1. Sałatka pyszna. Dziękuję za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ☺️ Pozdrawiam 😊

      Usuń
    2. Robię podobną sałatkę, tylko że bez kukurydzy. Wychodzi przepyszna. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie po inspiracje ania-gotuje.pl

      Usuń
  2. Wczoraj zrobiłam. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Pyszna. Robiłam już 2 razy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, bardzo szybka i dobra sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem serdecznie, mam jedno pytanie czy jeśli zrobię dziś sałatkę ryżową to na drugi dzień będzie dobra i jak długo można ją przychowac w lodówce proszę o szybką odpwiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro będzie jeszcze lepsza. Może stać w lodówce 2 dni. Pozdrawiam.

      Usuń