piątek, 25 stycznia 2019

Bułki pszenne na maśle.





Podobne bułki są już na blogu, jednak w przepisie są małe różnice. Wyglądają bardzo
podobnie, ale sposób zaplatania tez jest nieco inny. Przepis jest mój, natomiast
sposób zaplatania Ewy z grupy Domowa piekarnia. Mam na oku jeszcze jedną
plecionkę Ewy, więc na pewno nie długo będą nowe bułeczki :) Muszę tylko
pomyśleć nad przepisem. Tym czasem spróbujcie tych bułek, są pyszne:)
Jeśli nie macie cierpliwości do zaplatania to możecie uformować tradycyjne
okrągłe bułeczki.


Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
20 g. drożdży
30 g. masła
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
jajko z odrobina mleka do posmarowania bułek
sezam do posypania

Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Do szklanki wlać ciepłe mleko, dodać cukier i wkruszyć drożdże.
Wymieszać i odstawić, aż drożdże urosną do brzegów szklanki.


Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę.
Wymieszać i wlać masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.
Jeśli trzeba, podsypać delikatnie mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką
i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, delikatnie zagnieść i podzielić na siedem
części. Z każdej części uformować dość długi wałeczek.


Następnie zrobić pętelkę przy jednym końcu.



Długą końcówkę przełożyć od góry pod spód.


Ponownie przełożyć dłuższą końcówkę jeszcze raz, lub dwa, aż do połączenia końcówek.
Następnie skleić je od spodu.
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, lub samym mlekiem. Posypać sezamem.


Zostawić na blaszce 10-15 minut do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - 10 minut, następnie 200 stopni - ok. 15 minut.









4 komentarze: