wtorek, 29 stycznia 2019

Karpatka.





Przepis na karpatkę był już na blogu, ale postanowiłam go odświeżyć.
Zrobiłam więcej zdjęć i dokładniejszy opis, żeby było bardziej czytelnie.
Warto wypróbować ten przepis, bo ciasto jest naprawdę pyszne. Kilka lat temu
znalazłam ten przepis w gazecie, ciasto od razu było super, ale krem mi nie pasował.
Dopiero po kilku próbach, wyszedł taki jak bym chciała, idealny.
Od razu Wam powiem, że nie warto zamieniać masła na margarynę, bo to już
nie będzie to samo. Polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem, dla mnie
ta karpatka jest najlepsza na świecie :)



Składniki na ciasto:
1/2 kostki margaryny (125 g)
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:
500 ml mleka + pół szklanki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżka cukru waniliowego
1 kostka masła
3/4 kieliszka wódki

Dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:
Zagotować wodę z margaryną. 


Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i szybko wymieszać.
Postawić jeszcze na chwilkę na gazie ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.


Kiedy ciasto wystygnie dodać proszek do pieczenia i miksując dodawać
po jednym jajku.


Ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
W zależności od piekarnika.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.


Przygotować krem. W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze 
wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki.


Cały czas mieszać aż powstanie budyń.


Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą, lub co jakiś czas
przemieszać, żeby nie zrobiła się skorupa.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie po łyżce dodawać budyń, cały czas
miksując.


Na koniec wlać wódkę i jeszcze chwilę zmiksować.


Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią.



Gotową karpatkę schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






Przepis w Waszym wykonaniu.





7 komentarzy: