poniedziałek, 3 września 2018

Rolada biszkoptowa z jabłkami.



Ciasto które od jakiegoś czasu krąży po internecie. Sama nie wiem czemu nie zrobiłam
go wcześniej. Okazuje się, że jest przepyszne, a w dodatku łatwe i szybkie
w przygotowaniu.Wystarczy pokrojone jabłka zalać ciastem biszkoptowym, upiec
i zwinąć w roladę. Ciasto gotowe :) Mojej rodzince bardzo smakowało, myślę, że
i Wam posmakuje. Na naszym stole na pewno będzie częstym gościem :)


Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 czubata łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:
3-4 jabłka
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania papieru do pieczenia
cukier puder do posypania rolady

Wykonanie:
Jabłka obrać pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w półplasterki.
Na dużej blaszce od piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Wysmarować go masłem.
Na tak przygotowaną blaszkę ułożyć jabłka.
Do miseczki wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Jeśli jabłka są słodkie to wystarczą
dwie łyżki cukru. Moje były kwaskowe.
Mieszanką cukru z cynamonem posypać jabłka.


Białka ubić ze szczyptą soli, dosypując partiami cukier. Następnie dodać żółtka,
ubijać jeszcze chwilę. Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko chwilką do połączenia składników.
Ja jeszcze dodatkowo mieszam łyżką żeby wmieszać ciasto z dna miski.
Gotowy biszkopt wylać na jabłka i wyrównać powierzchnię.


Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni 20-25 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto przełożyć na ściereczkę papierem z jabłkami
do góry. Ściągnąć papier i od razu zwinąć w roladę.


Przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz