sobota, 9 grudnia 2017

Szarlotka pychotka.




Bardzo lubię tę szarlotkę. Kruche ciasto, jabłka i orzechy włoskie.
Myślę, że to właśnie dodatek orzechów powoduje, że jest tak pyszna.
Sama tłukłam orzechy, tłuczkiem do mięsa :)
Trochę mi przy tym zeszło, ale było warto.


Składniki:
2 szklanki maki
1/2 szklanki cukru
100 g. masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać masło, wysiekać, dodać jajka. Zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cynamon, cukier i bułkę tartą. Wymieszać.
Ilość cukru możecie zwiększyć, w zależności od tego jak kwaśne są jabłka.

Ciasto podzielić na dwie, nie równe części. Tortownicę wysmarować margaryną
i posypać bułką tartą. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, na dno tortownicy.
Na ciasto wyłożyć jabłka, a na jabłka orzechy. Lekko docisnąć.


Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 40-45 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.








1 komentarz: