poniedziałek, 11 września 2017

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną.



Dziś proponuję Wam moje ulubione ciasto. Nie ma przy nim dużo pracy, a jest
naprawdę pyszne. Jak nie wiem co upiec to robię biszkopt z bitą śmietaną :)
Niby taki zwykły, a wszystkim smakuje. Nie jest zbyt słodki, kakao daje
lekką gorycz. Do śmietany też nie dodaję dużo cukru, żeby nie było mdłe.
Wtedy można więcej zjeść :)
Spróbujcie i oceńcie.

Składniki na biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30 %
1 łyżka cukru waniliowego (ja miałam swojej roboty)

Dodatkowo:
2 tabliczki czekolady (200 g.)
6 łyżek mleka

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i zmiksować.
Następnie wsypać obie mąki ,proszek i kakao. Wymieszać delikatnie.
Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25-30 minut.


Śmietanę ubić na sztywno, ubijając dodać cukier waniliowy.

Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć ubitą śmietaną.

Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu
dodając mleko. Cały czas mieszać.
Roztopioną czekoladą udekorować ciasto.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



 Polewę tym razem zrobiłam z czekolady z orzechami laskowymi.


4 komentarze:

  1. Czy śmietana bez usztywniacza nie będzie się rozjeżdżała???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie.Tylko trzeba na kilka godzin wstawić do lodówki. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.😊

      Usuń
  2. Czy do śmietany można dodać tezejacą galaretke

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Takie ciacho też jest na blogu😊 Jedną galaretka na jedną szklankę wody http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2018/03/biszkopt-z-masa-straciatella.html?m=1

      Usuń