wtorek, 1 sierpnia 2017

Tort czekoladowy.




Dziś częstuję tortem czekoladowym :) Pierwszy raz robiłam, trochę nakombinowałam
ale efekt końcowy jest zadowalający :) Polecam, spróbujcie.


Składniki na biszkopt:
6 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ze szczyptą soli ubić, dodając stopniowo cukier. Kiedy będą sztywne
dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie dodać obie mąki, proszek
do pieczenia i kakao. Zmiksować na najniższych obrotach tylko chwilkę, żeby
składniki się połączyły.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut.

Składniki masę czekoladową :
750 ml śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
150 g. czekolady mlecznej
5 łyżek mleka
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko, cały czas
mieszać. Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas przemieszać.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, dodać mascarpone i zmiksować.
Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać
kakao, zmiksować.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową.
Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania.
Wstawić na kilka godzin do lodówki.



1 komentarz: