poniedziałek, 26 czerwca 2017

Sernik na zimno z posypką czekoladową.




Kochani, nadchodzą upały. Dlatego dziś proponuję sernik na zimno.
Robi się go szybko i jest smaczny.
Możecie upiec samodzielnie biszkopt tak jak ja, ale możecie również
wyłożyć spód blaszki gotowymi biszkoptami. Będzie jeszcze szybciej :)


Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier. Następnie dodać żółtka
i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec przesiać obie maki i delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 15-20 minut.
Ja piekłam dokładnie 17 minut, ale to zależy od piekarnika.

Składniki na masę serową:
1 kg serka waniliowego w wiaderku
250 ml śmietanki 30 %
3 kopiaste łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
kilka kostek czekolady mlecznej


Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia, co jakiś czas
mieszając. Śmietanę ubić, dodając po łyżce cukier puder. Kiedy będzie
ubita dodać ser i jeszcze chwilkę miksować.
Do wystudzonej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dobrze wymieszać,
żeby nie było grudek. Następnie żelatynę powoli wlewać do masy serowej
cały czas miksując. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt.
Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch sernika.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Jeśli lubicie bardziej słodko, to do masy serowej możecie dodać
więcej cukru. Mój sernik nie był zbyt słodki, ale taki lubimy :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz