środa, 17 maja 2017

Porzeczkowiec całkiem inny.



Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, a ona z kolei dostała go w pracy.
Ciasto nazywa się porzeczkowiec, ale wszystkie przepisy które znalazłam
pod tą nazwą są całkiem inne.
W każdym bądź razie wrzucam przepis.Spróbujcie i  oceńcie..
W przepisie nie były podane dokładne ilości składników, więc robiłam
na wyczucie, ale myślę, że wyszło tak jak powinno.


Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno wsypując stopniowo cukier.
Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać
mąkę z proszkiem, wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170 stopni 20 -25 minut.

Składniki na masę budyniową:
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
700 ml mleka
100 g masła

Budynie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać
zawartość szklanki. Zagotować cały czas mieszając.
Zostawić do wystudzenia. Przemieszać co jakiś czas, żeby nie zrobiła
się skorupa.
Masło zmiksować, następnie dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując
aż powstanie gładka masa.

Dodatkowo:
1 duży słoik dżemu porzeczkowego (400 g)
1 puszka masy krówkowej
1 duże opakowanie herbatników
1 duże opakowanie krakersów
400 ml śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru waniliowego

Do nasączenia biszkoptu:
100 ml wody
2 łyżeczki cukru
trochę soku z cytryny

Biszkopt nasączyć, na to wyłożyć masę budyniową.
Na masie budyniowej ułożyć herbatniki, następnie masę krówkową.
(Masę krówkową przed wyłożeniem podgrzałam wkładając puszkę
do rondelka z wodą)
Na masę krówkową wyłożyć krakersy, na to dżem i na koniec śmietana
ubita z łyżeczką cukru waniliowego.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na cała noc.









2 komentarze:

  1. Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje. Podaj tylko na jakiej wielkości blaszkę są te proporcje/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 30 cm na 21 cm. Pochwal się jak zrobisz :)

      Usuń