poniedziałek, 25 listopada 2024

Zupa brokułowa z kurczakiem

 


Zupa jest dobra na wszystko. Pożywna, sycąca, pełna warzyw.
Dziś brokułowa z dodatkiem kurczaka. Taka zupa smakuje o każdej porze roku.


Składniki:

450 g. ziemniaków (waga po obraniu)

350 g. piersi z kurczaka 

400 g. brokuła 

1 marchewka 

1/2 pietruszki

mały kawałek selera

mały kawałek pora

1 czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej

1/2 łyżeczki lubczyku mielonego 

sól, pieprz 

czosnek granulowany 

2 l. wody 

50 ml. śmietanki 30%

100 g. serka topionego 

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 


Dodatkowo:

trochę oleju do smażenia 


Wykonanie:

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 


W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, dodać piersi chwilę podsmażyć i przełożyć do innego naczynia. 


Do garnka w którym smażyły się piersi wrzucić por pokrojony w półplasterki, marchewkę, pietruszkę i seler utarte na tarce. Zalać wodą, dodać lubczyk i przyprawę uniwersalną.



Gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 5 minut, następnie dodać pokrojony na małe kawałki brokuł i wcześniej podsmażone mięso. 

Gotować jeszcze 10-15 minut. Wlać śmietankę i dodać pokrojony serek topiony.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż serek się rozpuści.



Pod koniec gotowania dodać  pokrojoną natkę pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz