Składniki:
450 g. ziemniaków (waga po obraniu)
350 g. piersi z kurczaka
400 g. brokuła
1 marchewka
1/2 pietruszki
mały kawałek selera
mały kawałek pora
1 czubata łyżeczka przyprawy uniwersalnej
1/2 łyżeczki lubczyku mielonego
sól, pieprz
czosnek granulowany
2 l. wody
50 ml. śmietanki 30%
100 g. serka topionego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
trochę oleju do smażenia
Wykonanie:
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, dodać piersi chwilę podsmażyć i przełożyć do innego naczynia.
Do garnka w którym smażyły się piersi wrzucić por pokrojony w półplasterki, marchewkę, pietruszkę i seler utarte na tarce. Zalać wodą, dodać lubczyk i przyprawę uniwersalną.
Gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 5 minut, następnie dodać pokrojony na małe kawałki brokuł i wcześniej podsmażone mięso.
Gotować jeszcze 10-15 minut. Wlać śmietankę i dodać pokrojony serek topiony.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż serek się rozpuści.
Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz