sobota, 10 grudnia 2022

Bułki mleczne.

 


Pyszne mięciutkie bułeczki. Delikatne jak chmurka. Dzieci będą zachwycone 
i na pewno zjedzą ze smakiem. Te bułeczki są po prostu obłędne. 
Najlepiej smakują z konfiturą, miodem, lub kremem czekoladowym. 
Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy. 
Koniecznie spróbujcie. 


Składniki:
250 g. ciepłego mleka
60 g. cukru
25 g. drożdży
500 g. mąki
1/2 łyżeczki soli 
1 jajko
50 g. masła 

Dodatkowo:
żółtko+łyżka mleka do posmarowania bułek 

Wykonanie:
Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. 

Ciepłe mleko wlać do miski. dodać cukier i drożdże. 
Wymieszać i odstawić na 15 minut. 
Wsypać mąkę, sól i dodać jajko. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. 
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 


Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę. 
Podzielić na 10 części. 


Z każdej części uformować bułkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej 
papierem do pieczenia. 
Wierzch bułek posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. 


Tak przygotowane bułeczki zostawić na 15 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut. 






5 komentarzy:

  1. Smakowite bułeczki do śniadania i nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszka! Już widzę, jak się nasza Matyldzia ucieszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo pozostają świeże? Można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są na świeżo, ale na drugi dzień też są pyszne i miękkie. Można mrozić :)

      Usuń