wtorek, 19 stycznia 2021

Keks.

 


Zapraszam na keks. Pyszne ciasto ucierane z dużą ilością bakalii. Można użyć 
gotowej mieszanki, lub skomponować swoją, dodając to co lubimy. Keks zachowuje 
świeżość przez kilka dni. 
Nie wiem czy wiecie, ale keks pieczono już w starożytnym Rzymie. 
Kiedyś to było ciasto luksusowe :) Chociaż, nie każdy je lubi, właśnie przez 
dodatek bakalii. Mój syn jest jedną z tych osób. On keksa nie jada. Ja z kolei, 
bardzo lubię. Zapraszam po przepis. Spróbujcie, bo jest naprawdę pyszny. 


Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
szczypta soli
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej (moja szklanka ma 230 ml.)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g. dowolnych bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele, 
suszona żurawina, płatki migdałów, rodzynki, orzechy włoskie 
i laskowe, płatki migdałów)

Lukier:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
2,5 łyżki mleka

Wykonanie:
Na początek, przygotować bakalie. Większe owoce, takie jak śliwki i morele,  
pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy również pokroić. 
Wszystkie bakalie wsypać do miski. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. 
Wszystko razem wymieszać. Tak żeby bakalie były obtoczone mąką. 




Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli. 
Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. 


Kiedy masa będzie gładka, wsypać bakalie z mąką. Wymieszać łyżką.  



Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. 


Wystudzone ciasto polukrować.

Przygotować lukier. Cukier puder i kakao wymieszać. Dodać mleko i mieszać 
do uzyskania gładkiego lukru. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz