czwartek, 24 września 2020

Rogaliki na białkach.

 


Zostały mi dwa białka i chciałam je jakoś wykorzystać. Nie chciałam mrozić, 
bo mam już zamrożone :) Ostatnio chodziły mi po głowie, rogaliki drożdżowe. 
Dlatego pomyślałam, że może dodam do rogali. Trochę się bałam, że mogą być twarde, 
ale gdybym nie spróbowała, to bym nie wiedziała. Pamiętam, że kiedyś Ania 
z Jaśminowej kuchni robiła pączki z białek. Więc jeśli pączki były smaczne, 
to czemu nie rogaliki :) Zrobiłam i zapisuję przepis, bo będę do niego wracać. 
Mam nadzieję, że i Wam się przyda. 


Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
30 g. drożdży
1 łyżka cukru
3 szklanki mąki pszennej tortowej
szczypta soli
2 białka
1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
dowolna marmolada, lub dżem
czekolada

Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka. Dodać cukier i wymieszać. 
Następnie wsypać mąkę, sól, dodać białka i olej. Wyrobić gładkie ciasto. 
Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na trzy części. 


Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koło podzielić na 8 trójkątów. 
U podstawy trójkąta, ułożyć kawałek czekolady, lub wyłożyć łyżeczką dżem. 
Zawinąć w rogalik. 





Gotowe rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni,  20-25 minut.
Ja piekłam 22 minuty.


Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.









2 komentarze:

  1. wspaniały pomysł zapisuje przepis i zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń